Skok na glavno vsebino

Strokovni dogodek

Znanstveni simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

Znanstveni simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška


19 okt

Znanstveni simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU, Slavistično društvo Maribor, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Zgodovinsko društvo Ormož in Celjska Mohorjeva družba organizirajo znanstveni simpozij, katerega cilj je predstaviti literarno delo Franca Ksaverja Meška, njegovo mesto v slovenski književnosti ter izjemen pomen njegovega ustvarjanja in duhovniškega delovanja. Simpozij sofinancira in podpira Ustanova dr. Antona Trstenjaka.

S simpozijem želijo vzpodbuditi k poglobljenemu razmisleku o njegovi književnosti, osvetliti  želijo zgodovinski kontekst nemirnega časa, v katerem je živel in ustvarjal ter ostal tako trden v svojih prepričanjih. Osvetliti želijo tudi narodno problematiko njegovega časa, ki je vplivala na njegova dela, hkrati pa tudi na srž njegovega literarnega delovanja in življenja ter vlogo in pomen njegove teologije. Šestdeset let po Meškovi smrti so njegove vrednote znova postavljene pred preizkušnjo in temeljni razmislek. Zato se želijo v simpoziju vprašati tudi o vrednosti pisateljevega dela v današnjem času. Človek danes vse bolj izgublja svojo humanost in skromnost, ki sta pisatelja krasili, pristna lepota pa se umika drugim željam in hlepenju po imeti in posedovati.

Vabljeni k obisku znanstvenega simpozija “Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška”, v soboto, 19. oktobra 2024, med 9. in 16. uro, v Belo dvorano Grajske pristave Ormož.

Udeležba na simpoziju je brezplačna. Če potrebujete potrdilo o udeležbi, se prijavite najkasneje do 16. oktobra 2024 preko spletnega obrazca PRIJAVNICA ZA OBISK SIMPOZIJA V ORMOŽU.  Sicer je simpozij odprt za obisk zainteresiranih javnosti brez potrebne predhodne prijave.

Več informacij in PROGRAM najdete na spletni strani Knjižnice Ormož.