Skok na glavno vsebino

Prispevek

Prispevek

Aktualno > Izšla je 120. številka revije Otrok in knjiga


Izšla je 120. številka revije Otrok in knjiga

Mariborska knjižnica vas obvešča, da je izšla nova, 120. številka revije Otrok in knjiga. Gre za edino slovensko revijo, ki se posveča vprašanjem otroške in mladinske književnosti, književne vzgoje in s knjigo povezanih medijev. Namenjena je literarnim strokovnjakom, učiteljem, knjižničarjem, prevajalcem, kritikom in ustvarjalcem.

Tokratna številka se posveča večernici, slovenski literarni nagradi za najboljše otroško in mladinsko delo preteklega leta, katere solastnica je revija Otrok in knjiga z Mariborsko knjižnico. Intervjuji z nominiranimi avtorji in predstavitve njihovih del so objavljeni v rubriki Večernica.

Revija Otrok in knjiga je na festivalu Oko besede v sodelovanju z društvom Argo pripravila simpozij Duh čas in duh globine. Osrednja tema je bila cenzura v duhu politične korektnosti. Vabimo vas k branju simpozijskih prispevkov avtoric Barbare Pregelj, Nike Susman, Alenke Veler in Janje Vidmar, ki jih najdete v rubrikah Razprave – članki, Pregledi – Pogledi in Pogled na svoje delo.

Rubrika IBBY novice tokrat prinaša poročilo mednarodnega kongresa Mednarodne zveze za mladinsko književnost – IBBY, ki je letos potekal v Trstu pod naslovom Pridruži se revoluciji: Dati vsakemu otroku dobre knjige.

Rubrika Ocene – poročila se med drugim osredotoča na knjižne in tudi filmske recenzije ter poročila o nagradi desetnica in nagradi Vasje Cerarja za najkakovostnejše prevode mladinskih leposlovnih besedil. Prav tako vključije zapis o 23. evropski konferenci o pismenosti z naslovom Pismenost za vse: novi izzivi, nove perspektive. 

Posebno pozornost namenjamo novi rubriki in izjemnemu uvodniku z naslovom Učna ura o vojni in otok svetlobe, ki ga je za nas zapisal Peter Svetina.

 

Vabimo vas, da se naročite na revijo Otrok in knjiga in tako podprete njeno delovanje. Naročilnico najdete na spletni strani Mariborske knjižnice, kjer je revija  podrobneje predstavljena. Posamezne številke so na voljo tudi v knjigarnah: Mariborka, Vodnikova domačija in Lutkovno gledališče Ljubljana.

Starejše številke revije Otrok in knjiga so dosegljive na Digitalni knjižnici Slovenije.